KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

Laodıkeıa Anıtsal Sütunları Yeniden Gün Işığında

Denizli İli, Merkez, Laodikeia Antik Kenti’nde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Pamukkale Üniversitesi adına 2003 yılından bu yana Prof. Dr. Celal Şimşek tarafından sürdürülen kazı ve restorasyon çalışmalarında 1500 yıldır toprak altındaki anıtsal sütunlar ortaya çıkarıldı.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından giderleri karşılanan restorasyon çalışmalarına, Laodikeia Kilisesi, Tapınak A Tonozlu Mekanı, Kuzey (Kutsal) Agora, Güney Portik ve Doğu Havuzunda, İmparator Septimius Severus Anıtsal Çeşmesi’nde devam edilirken, 2014 yılı kazı çalışmalarına ise Kuzey (Kutsal) Agora, Batı Portik Güney aksında devam ediliyor.
 
2014 yılında devam eden kazı çalışmalarında Kuzey (Kutsal) Agora, Batı Portik Güney aksında M.S. 494 yılı depreminde yıkılan sütunlu galeri, yıkıldığı şekliyle ortaya çıkartıldı. Yapılan çalışmalarla, M.S. 494 yılı depreminin 10.80m yüksekliğinde ve İon düzenindeki sütunlu galeriyi doğu yönüne doğru yıktığı, kalıntıların yaklaşık 1500 yıl boyunca batıdan esen rüzgarlar ve bitki tortusu sebebiyle 7m toprak altında kaldığı anlaşıldı.
 
Ortaya çıkartılan sütunlu galerinin kazı çalışmaları tamamlanıp projeleri hazırlandıktan sonra restorasyon aşamasına geçilmesi planlanırken, Anadolu arkeolojisi için anıtsal nitelikte olan Kuzey (Kutsal) Agora, 1500 yıl sonra tekrar ayağa kaldırılmış olacak ve hayat bulacak.
 
 
 
Ayağa kaldırılan Agora Doğu Portiği ve yanda Batı portiğinin bir kısmı.
 
 
 
Ayağa kaldırılan Batı Portiğinin bir kısmı ve arkada Pamukkale travertenleri.
 
 
 
Batı Portik güney aksında yapılmakta olan kazı çalışmaları yıkılan portik duvarı ve mermer sütunlu galeriler.
 
 
 
M.S. 494 yılı depreminde yıkılan Batı Portik güney aksı mermer sütunlu galerileri.